Monthly Archives: February 2015

Asus Crystal Sound on x99 Deluxe audio problem

with BIOS 1601 the problem somehow disappeared for now. however i wasn’t happy with the digital to analog converter since it requires additional power supply and using usb power insead of power supply was a bad choice since the emitted frequencies i had earlier were injected in that converter too  through USB. What i then did was buying a Mass-Loop Devider (i dont know the correct english term for this). And even without this tiny piece the “noise” is almost gone.. In case it was a mass loop i can not tell where “problem” relied. It is not clear if the BIOS update was part of the solution or not. Could also have been any electrical device of my neighbours.

http://www.amazon.de/Massetrennfilter-Mantelstromfilter-Stereo-Line-%C3%9Cbertrager-Monacor-FGA-40/dp/3817133103

 

“Meanwhile i do not know who to blame but due to the problems that came up with Asus Motherboard i kept throwing la culpa at Asus.”

Read the Updatepost >>

Additional noise / frequency / ground loop (?)

As soon as my graphics card now is under load – the mainboard or its components emit some additional frequencies… Audio Jacks / Chinch have been used. The problem didn’t exist in the past but i can’t tell when it occured. I don’t play games very often using my Hifi. Cable etc. has been tested and even different sources. In the end its the computer the additional frequency is originating from.

Sobald die Grafikkarte unter Last gerät kommt am Audio Ausgang ein zusätzliches Geräusch hinzu. Hört selbst. Zum Einsatz kommen normale Klinke / Chinch Kabel. Kabel u.s.w. sind getestet. Auch verschiedene Quellen. Problem ist der Rechner.

 

I will just record the versions i’ve tested

Bios Version 1305 / 1401 / 1502
(no matter if overclocked or not)

Audio Driver
Realtek_audio_Win7-8-8-1_V6017344
Realtek_Audio_Win7-8-8-1_V6017329

EVGA GTX 770
Driver Ver. 344.11

The Crystal Sound isn’t that crystal when the PCIe slots are stressed it seems. Other cause could be an emitted electronical field to the soundchip? But why did i not experience it on previous versions? What did i forget? What did i miss?

 

 

Mass-Problem or emitted by components

Some people would consider this a Mass-Problem. And they may probably right. All cables have been changed and all components are on the same power-socket. When i connect the cable to he mobile the noise can not be reproduced. The source may be the graphics card / mainboard / sound chip. Any toys like Bluetooth and WiFi are disabled.

 

bahuett

Asus x99 Deluxe BIOS Ver. 1305

slight base Vcore increase

So many BIOS Versions have been released by ASUS for the x99 Delux series. What you might experience with 1203 and 1305 is a slight increase of “base voltage” on the Vcore.

When i keep using my old offset values (0.24 V) for the Vcore i do get 1.3 V on that i7-5930K. Pre 1204/1305 i did get 1.28 V.  Thats an increase of 0.2 V just by updating the BIOS.

 

CPU seems to respond better to what you throw at it

What i did also notice is that the CPU does respond, let’s say, more accurately to the frequencies and voltage you put through. It feels more straight.

In the past i could clock the CPU to 4.6 GHz @ 1.3 V and were able to boot and use Windows. That’s no longer possible. I would have to add quite a lot more voltage ontop of it to get it going at these settings.

What did the board achive so far with 1305?

Currently (02. feb. 2015) i am at

 

CPU freq. RAM freq. Uncore freq. CPU Vcore RAM Vcore Uncore
4350 Mhz 3070 MHz 3584 MHz 1.32 V 1.35 V 1.2 V

 

I just started to play with it and will slightly decrease the Vcore. I am still using offset values. Go Offset!

 

cpu-z_5930k_asus_x99_1305

 

Old sad story – prime95

After all the trouble and questions we had regarding prime95 and Hasswell-E. I decided to run prime95 tests with the Kraken x60 at “silent” and at “custom” mode.  I noticed that Core 0 is behaving quite unimpressed – because the Worker 0 in prime95 stopped stressing the Core for unknown reason. Kraken x60 is a ready-to-use watercooling solution for noobs and lazy people. However as you can see in the bottom box in Kraken Cam, the temperature peaked at almost 90 °C (86 °C) with “silent” configuration.

 

kraken_cam_kraken_x60_asus_x99_1305
BUT: this was NOT a prime95 HEAT test. Keep that in mind. Just ordinary stress test.

 

So i started the prime95 test again due to unknown abstinence of Core 0 and the temperature peaked at 78 – 81  °C.  Fans are NOT at 65%, Kraken CAM is fooling us here.

 

 

LED of your Kraken Heatsink lit up 24/7?

If you want your LED flavoured Kraken/Watercooling Heatsink to not glow when the system is powered off, change the ErP Setting in the BIOS to “S4 + S5”.

I still use Kraken x60 standard Fans. I do want to change those since weeks, or months but never completed this task yet. Maybe you can recommend some.