Asus Crystal Sound on x99 Deluxe audio problem

with BIOS 1601 the problem somehow disappeared for now. however i wasn’t happy with the digital to analog converter since it requires additional power supply and using usb power insead of power supply was a bad choice since the emitted frequencies i had earlier were injected in that converter too  through USB. What i then did was buying a Mass-Loop Devider (i dont know the correct english term for this). And even without this tiny piece the “noise” is almost gone.. In case it was a mass loop i can not tell where “problem” relied. It is not clear if the BIOS update was part of the solution or not. Could also have been any electrical device of my neighbours.

http://www.amazon.de/Massetrennfilter-Mantelstromfilter-Stereo-Line-%C3%9Cbertrager-Monacor-FGA-40/dp/3817133103

 

“Meanwhile i do not know who to blame but due to the problems that came up with Asus Motherboard i kept throwing la culpa at Asus.”

Read the Updatepost >>

Additional noise / frequency / ground loop (?)

As soon as my graphics card now is under load – the mainboard or its components emit some additional frequencies… Audio Jacks / Chinch have been used. The problem didn’t exist in the past but i can’t tell when it occured. I don’t play games very often using my Hifi. Cable etc. has been tested and even different sources. In the end its the computer the additional frequency is originating from.

Sobald die Grafikkarte unter Last gerät kommt am Audio Ausgang ein zusätzliches Geräusch hinzu. Hört selbst. Zum Einsatz kommen normale Klinke / Chinch Kabel. Kabel u.s.w. sind getestet. Auch verschiedene Quellen. Problem ist der Rechner.

 

I will just record the versions i’ve tested

Bios Version 1305 / 1401 / 1502
(no matter if overclocked or not)

Audio Driver
Realtek_audio_Win7-8-8-1_V6017344
Realtek_Audio_Win7-8-8-1_V6017329

EVGA GTX 770
Driver Ver. 344.11

The Crystal Sound isn’t that crystal when the PCIe slots are stressed it seems. Other cause could be an emitted electronical field to the soundchip? But why did i not experience it on previous versions? What did i forget? What did i miss?

 

 

Mass-Problem or emitted by components

Some people would consider this a Mass-Problem. And they may probably right. All cables have been changed and all components are on the same power-socket. When i connect the cable to he mobile the noise can not be reproduced. The source may be the graphics card / mainboard / sound chip. Any toys like Bluetooth and WiFi are disabled.

 

bahuett

One thought on “Asus Crystal Sound on x99 Deluxe audio problem

Leave a Reply

Your email address will not be published.